Zaterdag, 27 juni, 2020

Geschreven door: Rutten, MĂ©lanie
Artikel door: Alem, Katelijne van

Ploc

“Ploc kan nu op Ă©Ă©n been staan, in plassen springen en knopen leggen”

De auteur en illustrator

[Recensie]  Het universum van MĂ©lanie Rutten wordt bevolkt door dieren met zeer menselijke kenmerken, ondergedompeld in situaties die dicht bij het dagelijks leven staan, geĂŻllustreerd met potlood of penseel in verschillende technieken. Soms behandelt ze serieuze thema’s als rouw, angst, respect voor anderen, de moeilijkheid om een ​​plek te vinden.
MĂ©lanie Rutten, geboren in 1974 in BelgiĂ«, bracht haar jeugd dicht bij de natuur door in Midden-Amerika en Afrika. Ze is afgestudeerd aan ESA op 75 in fotografie en gepassioneerd door beeld en verhalen vertellen, ze begon haar autodidactische reis in kinderliteratuur…
Als auteur-illustrator worden haar albums beloond met talloze prijzen, waaronder een eervolle vermelding bij de BolognaRagazzi Awards, de Heksenprijs en de Brindacier-prijs. Ze zijn vertaald in tien talen en sommige zijn geschikt voor jeugdtheater. Naast haar creatieve werk, geeft ze verhalende illustratieworkshops voor alle doelgroepen en werkt ze regelmatig samen met de pers, theater voor een jong publiek en verschillende verenigingen die kinderliteratuur promoten.
MĂ©lanie Rutten woont en werkt in de rand van Brussel.

Verhaal

Ploc speelt graag met zijn vriendjes Tine, Baba, kleine Bubu en Migou. Ze dollen, ravotten en huilen samen. De vrienden hebben plezier, maar ze leren vooral veel van elkaar.

Vrienden

Wandelmagazine

In dit boekje komen allerlei vrienden van Ploc aan bod. Ze doen van alles samen. Wat doe jij graag met je vrienden? Heb je vrienden op school of in de buurt? Of speel je bijvoorbeeld graag alleen? En wat zou je allemaal van je vrienden kunnen leren?

Helpen

Ploc en zijn vrienden helpen elkaar. Het is fijn om elkaar te helpen en je kunt er ook nog wat van leren. Heb jij weleens iemand geholpen of help jij anderen? Help je weleens mee thuis of op school en wat heb je daarvan geleerd? Leuk om het samen over te hebben.

Vormgeving

Een stevig kartonnen boek met afgeronde hoeken. De verfillustraties spreken tot de verbeelding. Persoonlijk zijn deze niet helemaal mijn smaak, de illustraties zijn wat fors en druk. Verder vind ik het boekje rommelig en onsamenhangend overkomen. Er gebeurt steeds iets anders, dat voor mijn gevoel niet afgerond wordt voordat er alweer iets nieuws gebeurd. Daardoor heb je ook niet helemaal duidelijk wie nu het hoofdpersonage is, terwijl het boekje wel over Ploc zou gaan zoals de titel doet vermoeden.

Ook worden er in een redelijk kort verhaal erg veel verschillende personages geĂŻntroduceerd, wat het wat ingewikkeld maakt. Ik zou dit boekje niet zo snel voorlezen aan peuters, misschien dat het bij kleuters wel wat sneller aan zou kunnen sluiten.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles