Zaterdag, 31 augustus, 2019

Geschreven door: Hoek, Leonie Sophie van den
Artikel door: Stil, Jacqueline

Prinses Maan en de heerser van het duister

Romantiek in het rijk van de duisternis

[Recensie] Prinses Maan en de heerser van het duister is een mooie dystopie. Dat wil zeggen: een verhaal dat ons een ongewenste toekomst voorschotelt. En ik ben dol op dystopieen, omdat ze de lezer kunnen laten zien hoe het niét moet.

Maan is √©√©n van de vrouwen in groep 89, dat weer √©√©n van de vele vrouwengroepen is die onder de grond door ‘ het systeem’ worden opgevoed tot genadeloze moord machines. Elke dag trainen ze in gevechten op leven en dood, en wanneer ze niet winnen, krijgen ze strafpunten. Het leven onder de grond is barbaars. Het systeem dat hun leven bepaalt is ooit ontworpen op aarde door een feministe die een matriarchaat wilde stichten omdat de vrouwen op aarde werden geobjectiveerd door mannen. Het is een zelfsturende en zelflerend computersysteem. Wanneer de vrouwen voor hun vechtopleiding slagen, worden ze naar de aarde gestuurd, gechipt met een chip die ervoor zorgt dat zij sterven wanneer ze niet gehoorzaam de opdrachten uitvoeren van het systeem.

Master

Wanneer Maan, die een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft, op een dag besluit om niet meer te eten (zij is boos op een besluit van het systeem) wordt zij naar de ‘ master ‘ gestuurd. Dit is de beruchte mannelijke leider van het systeem. Hij moet de haat tussen mannen en vrouwen aanwakkeren. Iedereen is bang voor de master, die willekeurige en strenge straffen uitdeelt. Het verhaal gaat, dat wie de master ziet, nooit meer terug komt.

Maan weet  te ontsnappen en komt op aarde terecht. Ze is eerst verblind door het licht daar. Het is even wennen. Na een tocht per helikopter, die desastreus eindigt, komen Maan en haar bevrijder Daan Nox tegen, de koning van de nacht. Eerst bedreigt hij Maan, maar daarna sluiten zij vrede.

Nox heeft duistere en magische krachten, en hij laat Maan kennismaken met h√°√°r bijzondere krachten, die onder de grond niet gebruikt kunnen worden. Maan is volgens hem en Daan geboren uit maanstof, en kan daardoor het eb- en vloed beheersen. Dit helpt Maan om te vechten.

Op aarde is zij nooit helemaal vrij van haar genadeloze vechtersopvoeding. Ze ziet op veel plekken gevaar, blijft ook trainen in gevecht met Nox, en wordt nog geregeld aangevallen door gezanten van het systeem. Ook de Fee√ęn zijn geen veilige groepering.

Diamanten

Wanneer Maan een Kamer krijgt in het prachtige kasteel van Nox, kleedt hij haar ook in de mooiste en fijnste gewaden bezet met diamanten. Ze wordt tot prinses verheven en ondervindt een bijzondere zielsvereniging met Nox. Dit maakt haar ook bang, in hoeverre zou Nox misbruik van haar maken en zou het systeem gelijk krijgen?

Nox, Maan en Daan hebben alle drie messiaanse trekjes. Ze hebben bovenmenselijke krachten en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Waar ze dat laatste vandaan hebben wordt overigens niet gemeld. Het leven lijkt in dit verhaal een strijd, en misschien is dat ook wel zo in het echt. Hopelijk alleen niet op deze manier. Dat de zachte krachten mogen winnen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles