Zaterdag, 27 februari, 2021

Geschreven door: Dieudonné, P.
Artikel door: Lefebre, Severine

Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood

Copycat van Neerlands bekendste thrillerschrijver kan goed meekomen

[Recensie] Op een avond rijdt rechercheur De Klerck met zijn fiets door Delfshaven. Er zou melding zijn geweest van een moordslachtoffer op een adres in de Voorhaven. Wanneer De Klerck de woning binnengaat, breekt er brand uit. Als de brandweer de brand heeft geblust, blijkt er geen spoor te zijn van een lijk noch van een brandstichter. De schoonmaakster is de enige getuige die de dode man zag liggen.

Dit is het begin van een spannende verhaallijn, die de lezer continu prikkelt en scherp houdt. Er zijn in het begin veel vragen, en het is vooral heel erg leuk dat je zelf kunt meespeuren met rechercheur De Klerck. Samen met zijn assistent Klaver probeert hij ook dit keer weer deze wel erg vreemde zaak op te lossen.

Met Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood heeft Paul DieudonnĂ© alweer een heel sterk detectiveverhaal weten neer te zetten. Het is het derde deel in de reeks rond rechercheur De Klerck, en deze wordt terecht vergeleken met de Amsterdamse politiereeks De Cock.

Net als bij de vorige twee boeken zit de plot uitstekend in elkaar. Het concept is goed gevonden en uitgewerkt. Het is mysterieus en het boeit vanaf het begin. En dat is wat nodig is om je als lezer in je greep te houden. Wel het boek een stukje dikker mogen zijn. 

Hereditas Nexus

Omdat dit reeds het derde boek is met dezelfde hoofdpersonages, begint de trouwe lezer die beter te kennen. Ze zijn sympathiek. Wie met dit boek start in de reeks, zal voldoende oppikken over de karakters en gewoonten van De Klerck en Klaver. Een goed duo dat steeds beter op elkaar geraakt ingespeeld. En wie een grote fan is van Baantjer, of er toch al enkele boeken van heeft gelezen, zal onmiddellijk de gelijkenissen zien. Alleen al het eindfragment, de ontknoping van de zaak bij de rechercheur thuis, zorgt voor een aha-gevoel.

Paul Dieudonné heeft een vlotte pen en gemakkelijk en helder taalgebruik, ideaal voor een avondje gezellig leesplezier. Want dat is uiteindelijk wat dit verhaal doet: eventjes volledig opgaan in een spannende maar niet al te ingewikkelde verhaallijn, die je op het einde weet te verrassen.

Eerder verschenen op Perfecte Buren