Zaterdag, 3 november, 2018

Geschreven door: Sijtsma, Thomas
Artikel door: Jordaan, Theo

Renner met rede

Meesterknecht in het peloton

[Recensie] Koen de Kort is een wielrenner die je met recht een meesterknecht kunt noemen. Hij is een wielrenner die er tijdens zijn carrière achter is gekomen dat hij zelf net te weinig talent heeft om koersen en rondes te winnen. Hij is er echter wel achtergekomen dat hij in staat is om talentvollere wielrenners dan hij zelf te helpen aan overwinningen. Zijn koersinzicht en kwaliteiten is hij hiervoor gaan inzetten en succesvol.

Schrijver Thomas Sijtsma heeft Koen de Kort een een tweetal jaren intensief gevolgd. Bijna dagelijks spraken ze met elkaar tijdens de Tour de France van 2015 en ook erna volgden er veel gesprekken. Ook sprak Thomas Sijtsma met familie, vrienden en collega wielrenners om een goed beeld te krijgen van wielrenner Koen de Kort, wat hem bezielt, hoe hij over zaken denkt en wat zijn rol was in de succesvolle wielerploegen waar hij deel van uitmaakte. Op basis van al deze gesprekken kwam Renner met rede tot stand. Een geslaagd, zij het geen verbazingwekkend boek, over het wielerleven van meesterknecht Koen de Kort.

Verwacht geen openbaringen a la Thomas Dekker. Het is een goed geschreven boek dat een inkijkje geeft in het leven van een wielrenner tijdens de Tour de France en de andere wedstrijden. Over de successen die behaald werden in samenwerking met Marcel Kittel, Tom Dumoulin en de zijn vriend John Degenkolb waarmee Koen de Kort sinds 2017 rijdt voor de wielerploeg Trek. Al met al is Thomas Sijtsma – Renner met rede een zeer goed leesbaar en aardig wielerboek dat een goed inzicht verschaft in het leven en denken van Koen de Kort.

Wandelmagazine

Eerder verschenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl