Zaterdag, 10 november, 2018

Geschreven door: Genechten, Guido van
Artikel door: Alem, Katelijne van

Rikki helpt Sinterklaas

Sinterklaas komt zo meteen, zijn paard is opeens ziek geworden…

De auteur

Guido van Genechten werd met Rikki in 1998 laureaat van de internationale illustratorenwedstrijd Key Colours. Zijn carrière raakte toen in een stroomversnelling. Naast ‘Rikki’ heeft Guido nog vele andere personages gecreëerd zoals Kleine Kangoeroe, Klein wit visje en Max. Wereldwijd veroveren ze de harten van peuters en kleuters.

Achterflaptekst

“Binnenkort komt Sinterklaas! Maar voor het zover is, gaat Rikki met zijn mama naar hem toe in de speelgoedwinkel. Daar hoort Rikki dat de Sint een groot probleem heeft: zijn paard is opeens ziek geworden. Hoe moeten Sinterklaas en zijn Pieten nu alle pakjes op tijd bij de konijnenkinderen krijgen? Misschien heeft Rikki wel een ideetje …
In dit winterknusse verhaal is Rikki hulpvaardiger dan ooit. Maar zou hij Sinterklaas écht kunnen helpen? Voor alle vrienden van de Sint vanaf 4 jaar.”

C2W

Verhaal

Sinterklaas komt bijna! Rikki maakt samen met zijn mama een brief die hij aan Sinterklaas gaat geven in de speelgoedwinkel. Maar dan is het paard van Sinterklaas ziek geworden, waardoor Sinterklaas een beetje moe is van het zelf moeten lopen. Gelukkig heeft Rikki een idee: toen zijn opa ziek werd, werd hij beter van twee zoete wortelen en drie zoenen midden op zijn neus. En dan mag Rikki dat ook gaan proberen bij het paard van Sinterklaas!

Vormgeving

Een lief boek met grote pagina’s vol prenten. Een vrolijke, zachte tekenstijl met mooie kleuren, Rikki is op elke pagina terug te vinden. Wel staat er redelijk veel tekst in het boek, dus voor jonge kinderen kan het verstandig zijn om het verhaal in delen voor te lezen.

Serie

Na zeven eerdere belevenissen met Rikki opnieuw een aantrekkelijk verhaal over Sint en behulpzaamheid. Er zijn na dit boek nog vele andere avonturen van Rikki geschreven. Leuk om met je kleuter alle avonturen mee te beleven. Samen kan er gesproken worden over behulpzaam, dit kan trouwens ook als thema in de klas gebruikt worden naar aanleiding van dit boek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles