Zaterdag, 4 april, 2020

Geschreven door: Kitson, Mick
Artikel door: Stil, Jacqueline

Sal

Overleven in de woeste natuur van Schotland

[Recensie] Sal en Peppa (niet toevallig gelijkend op de hiphopgroep Salt ’n Pepper) zijn twee basisschoolmeisjes en zusjes uit een dysfunctioneel gezin. Moeder drinkt en haar vriend Robert gebruikt ook drugs. Hij maakt seksueel misbruik van Sal.

Robert dreigt ook Peppa te gaan misbruiken in het geval dat Sal hem zal weigeren. Dat probeert Sal te voorkomen. Tevens zorgt zij een beetje voor haar moeder. Sal durft Robert niet aan te geven, omdat zij bang is uit huis geplaatst te worden, en gescheiden te worden van Peppa.

Op een dag besluit Sal dat het genoeg is geweest en zij beraamd het plan om Robert te vermoorden, haar moeder een alibi te geven, en te vluchten. Onderdeel van het plan is om samen met Peppa te vluchten en in de wouden te gaan wonen. Hun doel is Schotland.

Mooi beschrijft de auteur hoe zij als padvinders overleven in de bossen. Ze bouwen een tent, een vuur en een afdakje. Veel spullen hebben ze al meegenomen, met inspiratie uit een survival-boek. Sal heeft het heel goed voorbereid. Ze schieten konijnen om te eten en vangen vissen. Verder hebben ze wat geld, etenswaren en medicijnen uit de supermarkt.

Hereditas Nexus

Wanneer Sal naar het dichtstbijzijnde dorp gaat om te kijken of er internetberichten over hen zijn, blijft Peppa ziek achter in het kamp. Daar leert deze Ingrid kennen. Zij is een voormalige hippie, die vanuit de DDR naar Schotland is gevlucht.  Haar beroep is arts.

Ingrid vertelt haar levensverhaal aan de kinderen, en helpt hen nog beter te overleven in het bos. Ze voegen hun kampen samen. Opvallend is, dat Ingrid hen helpt en niet aangeeft.

Ze besluiten moeder uit de afkickkliniek op te halen, en dat is een hele belevenis. Alles verandert dan. Hebben zij nu hun bestemming gevonden, of loopt het heel anders af?

Sal kreeg lovende kritieken in de Engelse pers. Het is een meeslepend roman, waarin twee dappere kinderen proberen te overleven in de wildernis. Of het in het echt net zo gemakkelijk gaat als in dit verhaal vraag ik mij af. In ieder geval roept het verhaal wel sympathie op.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles