Zaterdag, 21 maart, 2020

Geschreven door: Jones, Pip
Ogilvie, Sara
Recensie door: Groot, Denise de

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd

“Ik ga niet, mijn uitvindingen mislukken”

[Recensie] Veel kinderen vinden uitvinders stoer en dromen om zelf iets uit te vinden. Sara Snufje droomt er niet alleen van, het is haar hobby die ze dagelijks uitvoert. Er is alleen Ă©Ă©n probleem. Al haar uitvindingen mislukken.

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd is het tweede boek dat gaat over Sara Snufje geschreven door kinderboekenschrijver en redacteur Pip Jones.
Haar eerste boek won meteen de Greenhouse Funny Prize.

Sara Snufje maakt samen met haar Superkraai allerlei uitvindingen. Dat deze mislukken is helemaal niet zo erg, totdat ze wordt uitgenodigd voor een uitvindwedstrijd. Deze wil ze natuurlijk heel graag winnen. Samen met Superkraai gaat ze naar Tech-eiland, maar het zit allemaal niet mee. Dreigt ook deze uitvinding te mislukken?

Het verhaal is vooral leuk doordat het op rijm is geschreven. Dat maakt het erg speels en het nodigt de kinderen uit om mee te denken over de zinnen. Sara Snufje maakt op een gegeven moment gebruik van verschillende soorten energie. Dit boek is geschikt om in kindertaal het begrip duurzaamheid uit te leggen.

Wandelmagazine

De illustraties werken goed samen met het verhaal. Ze zijn speels en passen bij de schrijfstijl. Je kan merken dat de illustrator Sara Ogilvie aan de kunstacademie gestudeerd heeft.

In het boek is er sprake van veel rivaliteit. De vraag is of Sara de wedstrijd gaat winnen en of ze eindelijk een uitvinding kan maken die niet mislukt. Zelf vind ik de keuze van de uitvinding niet bij kinderen passen. Het is geen machine die de kinderen allemaal zouden willen. 

Als je kind in de klas het heeft over beroepen, uitvindingen, of machines is dit boek zeker een aanrader om in je kast te hebben.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles