Zaterdag, 11 juli, 2020

Geschreven door: Loon, Inez van
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Sara's Walkabout

Emigreren naar Australiƫ

[Recensie] Saar heeft een prima leventje. Ze heeft veel vriendinnen, het gaat goed op school en ze heeft haar eerste vriendje. Maar dan vertellen haar ouders dat ze gaan emigreren naar Australiƫ, waardoor het leven van Saar op haar kop staat. In 1959 vertrekt ze met haar ouders naar Australiƫ, waar ze een plekje moet vinden als buitenstaander.

Inez van Loon heeft een toegankelijke schrijfstijl, waar ze goed laat zien hoe het leven is in Australiƫ als immigrant. De vader van Saar wilde weg uit Nederland om een nieuwe start te maken, helemaal omdat hij bang is dat de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Saar is het daar absoluut niet mee eens, dus met veel tegenzin neemt ze afscheid van haar vriendinnen en haar vriendje. Je merkt de frustraties van Saar, helemaal als ze in Australiƫ haar plekje niet kan vinden. Klasgenoten zijn discriminerend en haar ouders moeten constant werken om wat geld te verdienen. Het is geen pretje voor Saar, maar het is mooi om te zien hoe ze groeit naarmate het verhaal vordert.

Vooral de setting zorgde ervoor dat ik best wel genoot van Sara’s Walkabout. Het verhaal zelf is voor kinderen vanaf 11 jaar (wat ik dus allang niet meer ben), maar dit historische beeld van AustraliĆ« was voor mij nog vrij onbekend. Inez van Loon geeft wat termen uit AustraliĆ«, maar legt die uit in een verklarende woordenlijst aan het einde van het boek. De sfeer is erg goed uitgewerkt, je merkt dat Inez van Loon erg veel research heeft gedaan zodat je een accuraat beeld hebt van Nederlandse immigranten zestig jaar geleden.

De eerste helft van het boek wist me nog niet enorm te raken, maar in de tweede helft is er veel meer vaart in het verhaal, wordt het erg ontroerend en sluit het verhaal af met een fijne ontknoping. Mocht je meer willen weten over Australiƫ en de situatie in 1959 voor Nederlandse immigranten, is dit het boek voor jou. De sfeer is realistisch en je waant je haast in een andere wereld, wat jouw wereldbeeld alleen maar vergroot.

TijdvoorTijdschriften

Voor het eerst verschenen op Nerdygeekyfanboy