Donderdag, 23 september, 2021

Geschreven door: Migge, Thomas
Artikel door: Veen, Evert van der

Secret city's Italien

Italiaanse charme

[Recensie] Dit Duitstalige boek Secret city’s Italien is een pleidooi voor veelal kleine en onbekende steden en dorpen in Italië die nog niet door toeristen worden overspoeld zoals in Rome, Venetië en Florence bijvoorbeeld veelal wel het geval is. Dat de plaatsen in dit boek minder of soms nauwelijks worden bezocht, wil bepaald niet zeggen dat ze niet de moeite waard zouden zijn. Het tegendeel is vaak het geval, dat bewijst dit boek, waarin Italië in de regio’s noord, midden en zuid is verdeeld.

Secret city’s Italien nodigt de lezer uit om eens van de geijkte paden af te wijken en het onbekende op te zoeken en zich door de authentieke charme van steden en dorpen te laten verrassen. Er komen 60 plaatsen aan de orde waarvan geschiedenis, cultuur en interessante items voor toeristen worden belicht. Ook is er aandacht voor ontspanning en zijn er culinaire tips. Er komen redelijk veel kerken voorbij zoals de kathedraal van Ferrara en Monreale, dom van Gublio en Orvieto.

Turijn is een zeer bekende plaats in Italië maar wordt toch in dit boek genoemd als stad met veel gebouwen uit de tijd van de barok maar ook de koffiehuizen en musea zijn in Turijn de moeite waard. Montagnano is een rechthoekig stadje met een stadsmuur die volledig in tact is gebleven, inclusief 24 stadstorens. Genua wordt genoemd als een vaak miskende stad die mensen slechts doorrijden op weg naar andere bestemmingen.

Ravenna is de stad met meerdere eeuwenoude mozaïeken in diverse kerken maar is dit wel een ‘secret city’? Volgens mij genieten deze kerken voldoende bekendheid in de wereld want ze zijn wereldberoemd. Opvallend genoeg worden de ronde doopkapellen met hun schitterende mozaïeken niet genoemd en die zijn absoluut vermeldenswaardig.

Bazarow

Bijzonder en buitengewoon authentiek is het dorpje Civita di Bagnoregio, dicht bij Orvieto, dat de omslag van Secret city’s Italien siert. Het is alleen via een 250 meter lange voetbrug te bereiken en ligt op een tufstenen bergtop. Klein maar intrigerend en schitterend gelegen kan ik uit eigen ervaring zeggen.

In Caserta bevindt zich het grootste kasteel ter wereld; de foto van het trappenhuis is indrukwekkend. Sicilië krijgt veel aandacht met Palermo, Cefalu en Syracuse. Cinque Terre wordt even benoemd maar had een apart item mogen zijn omdat deze vijf plaatsen aan de kust zeer de moeite waard zijn.

De keuze van plaatsen die in Secret city’s Italien worden gepresenteerd, is veelal origineel en de plaatsen zijn toeristisch interessant.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles