Zaterdag, 7 november, 2020

Geschreven door: Jung, Jessica
Artikel door: Wortman, Sanne

Shine

Fascinerend kijkje achter de k-pop-schermen, gegoten in een romantisch jasje

[Recensie] De zeventienjarige Rachel is geboren in New York, maar verhuisde zes jaar geleden met haar hele gezin naar Korea, zodat ze kon trainen om een k-popster te worden. K-popsterren worden namelijk niet ontdekt, ze worden gemaakt. Na jaren van intensieve training mogen alleen de allerbesten hun debuut maken. Hoe ver is Rachel bereid te gaan om dat te bereiken? 

Shine is een fascinerende combinatie van een verhaal over de duistere kanten van de gepolijste k-popwereld, en een luchtig, romantisch verhaal over een tienermeisje. Het luchtige uit zich vooral in de romantiek, het afspreken met vriendinnen, de roddels en drama. Ook de schrijfstijl is luchtig en erg gemakkelijk, je hebt dit boek z贸 uit. 

Maar de duistere kant is er ook nog. De training tot k-popster is verre van gemakkelijk. Jarenlang wordt er getraind voor perfectie. Zingen, dansen, mediapresentatie; niets wordt aan het toeval overgelaten. Als je je een keer niet aan alle strenge regels houdt, lig je er net zo makkelijk uit. Of als je gewoon niet goed genoeg bent. Het cre毛ert een enorme druk op de trainees en de onderlinge concurrentie is hard. Naast de strenge trainingswereld komen ook de dubbele standaarden in de k-popwereld aan bod. De mannen kunnen veel meer maken dan de vrouwen en worden veel minder hard beoordeeld. Maar ook de glamoureuze kant komt langs. Even een reisje naar Tokio voor een dag. Op tour door Amerika. Je eigen liedje op de radio horen. 

Disclaimer: Mocht je het niet fijn vinden om te lezen over body shaming, pesterijen en onderdrukking, lees dit boek dan niet. 

Wordt Vervolgd

K-pop is echt een heel bijzonder fenomeen en het is erg leuk om er meer over te lezen en te leren. Des te meer omdat dit verhaal op waarheid gebaseerd is. Jessica Jung, de schrijfster, heeft zelf in een k-popgroep gezeten, nadat ze er jaren voor getraind had. Ze weet dus als geen ander hoe deze wereld achter de schermen is, en gebruikt voor Shine haar eigen ervaringen, hoewel het zeker geen autobiografie is. Het verhaal is fictief, maar de elementen erin zijn op waarheid gebaseerd. 

Al met al is Shine een lekker boek waarbij je heerlijk kunt zwijmelen bij de romantiek, gemakkelijk de gemene bitch in het verhaal kunt haten, mee kunt leven met de fijne vriendinnendagjes en je simpelweg kunt laten meeslepen in het haast soap-achtige leven van Rachel. Er zijn geen ingewikkeld plotlijnen of diepgaande personages, maar is dat erg? Nee. Shine wil het op een luchtige manier hebben over de giftigheid achter k-pop en doet dat op uitstekende wijze. 


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles