Zaterdag, 11 januari, 2020

Geschreven door: Albertalli, Becky
Artikel door: Wortman, Sanne

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

Hetero’s zouden ook uit de kast moeten komen – hoe gênanter hoe beter

[Recensie] Simon Spier is zestien en zit op de middelbare school. Via de Tumbler pagina van hun school, Creeksecrets, ontmoet hij Blue. Simon en Blue sturen elkaar emails waarin ze open zijn over hun diepste geheimen, hun ergernissen, hun geaardheid, maar niet over wie ze in het echt zijn. Want waarschijnlijk kennen ze elkaar.

Simon is zo leuk! Het is moeilijk te geloven dat hij niet echt ergens rondloopt want het is zo’n compleet personage. Hij heeft goede eigenschappen en slechte, wat hij soms niet eens doorheeft van zichzelf. Zijn humeur varieert, en dat van zijn vrienden ook. Mensen doen domme dingen in een boze bui, zijn soms opeens heel lief als ze blij zijn, komen verrassend uit de hoek, zijn typisch. Heerlijk.

Het mysterie van Blue speelt een grote rol, maar daarnaast is het boek ook vooral gebeurtenissen uit Simons leven. Niet alles is belangrijk, niet alles draagt bij aan het plot. En dat is prima. Als het boek vijf keer zo dik was geweest, zonder dat er meer plot in zat, had ik alsnog evenveel genoten van het lezen. Het is heerlijk om in het leven van Simon mee te dobberen. Gelukkig kun je in De eigenzinnigheden van Leah Burke nog wat meer Simon beleven, en schreef Becky Albertalli ook De voordelen van onbeantwoorde liefde, waar een paar van dezelfde karakters in terugkomen.

Af en toe worden de gewone hoofdstukken onderbroken door mails met Blue. Deze waren echt fijn om te lezen en ook hier geldt: het was absoluut niet erg geweest als er meer van waren. Je ziet de twee naar elkaar toe groeien en ze hebben allebei een eigen schrijfstijl waardoor je de karakters makkelijk uit elkaar kunt houden.

Scènes

Simon versus de verwachtingen van de rest van de wereld gaat deels over homo zijn en hoe je daar mee om moet gaan. Gelukkig heeft Simon er zelf geen moeite mee. Alleen de rest van de wereld doet soms een beetje moeilijk.


Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles