Zaterdag, 14 mei, 2022

Geschreven door: Horst, Jørn Lier
Enger, Thomas
Recensie door: Lefebre, Severine

Slagzij

Noors duo levert weer een ware Scandinavische thriller af

[Recensie] Inspecteur Sofia Kovic ontdekt een verband tussen enkele moordzaken in Oslo. Ze wil dit eerst met Alexander Blix, haar baas, bespreken vooraleer ze iemand anders van de politie inlicht. Maar dan wordt Kovic vermoord Vier dagen later zit Blix in een verhoorkamer. Hij heeft een man doodgeschoten, maar heeft hij wel de juiste man neergeschoten?

Met Slagzij heeft het auteursduo Jørn Lier Horst en Thomas Enger een spannende en aangrijpende thriller neergezet. Het is tevens het derde deel in de reeks rond Alexander Blix en journalist Emma Ramm. Na het fantastische debuut Nulpunt en het meer dan prima vervolg Rookgordijn, is ook Slagzij wederom een absolute aanrader.

32 uur terug in de tijd
Het verhaal begint intrigerend met Alexander Blix die in een verhoorkamer bij de Landelijke Recherche zit. Na het eerste hoofdstuk gaat het verhaal 32 uur terug in de tijd. Vanaf dan wordt het verhoor van Blix afgewisseld met de gebeurtenissen die eraan voorafgingen. Een wisselwerking die in dit boek uitstekend uitpakt en voor een scherpe spanningsboog zorgt.

De plot is zorgvuldig uitgewerkt. In vergelijking met de vorige twee boeken vertrekt dit verhaal vanuit het nu. De keuze om via flashbacks de moord op Kovic aan de lezer mee te geven werkt verrassend goed. Pas hierna begint het eigenlijke politieonderzoek dat meer duidelijkheid moet geven over de reden van Kovics dood. Het einde komt als een verrassing, en zorgt dat je als lezer met een dubbel en vreemd gevoel blijft zitten.

Yoga Magazine

Worstelen om hetgeen hij te verwerken krijgt
De sterkte van Slagzij zit hem in de uitwerking van de personages. De meesten zijn al gevormd na twee boeken, maar toch zie je de nodige evolutie. Vooral in het personage van Blix. Hij is kwetsbaar en worstelt met hetgeen hij te verwerken krijgt. Dit wordt nog versterkt door het scala aan emoties dat de revue passeert. 

Emma staat in dit boek sterker in haar schoenen, ze geeft niet op en gaat net als Blix gewoon door. Ook nu weer heeft ze een bepalende rol in het verhaal. 

Het duo Horst en Enger schrijft beeldend en meeslepend, de gebeurtenissen passeren als een film. Op het open einde vallen alle puzzelstukjes precies in elkaar. Het biedt stof tot nadenken. Slagzij is net als Rookgordijn een uitstekend boek, maar haalt wederom toch nét niet het niveau van Nulpunt

Eerder verschenen op Perfecte Buren