Zaterdag, 8 februari, 2020

Geschreven door: J贸nasson, Ragnar
Recensie door: Hylkema, Nico

Sneeuwblind

De moord is niet het grootste raadsel in IJslands gehucht

[Recensie] Sneeuwblind van de IJslandse schrijver Ragnar J贸nasson bleef voor Nederland lang onder de radar. Pas na tien jaar is er nu een vertaling. En wat een mooie en atypische thriller.

De jonge Ari krijgt de kans een loopbaan te beginnen bij de politie in het onooglijke stadje Siglufj枚rdur. Noordelijke gelegen en ver van de hoofdstad Reykjavik, waar Ari een studie theologie heeft afgebroken en uit wanhoop aan de politieopleiding is begonnen. Hij heeft een relatie met Kirst铆n, een ambitieuze student medicijnen. Die staat niet te juichen over zijn nieuwe baan en laat hem alleen vertrekken.

Sneeuwengel in de tuin

Veel meer dan een whodunnit ontwikkelt聽Sneeuwblind聽zich tot een 麓wat-gebeurt-hier-eigenlijk麓. J贸nassen begint de roman met een donkere scene van wat lijkt op een moord.聽聽鈥淶e lag middenin de tuin, als een sneeuwengel. Vanuit de verte leek ze heel rustig. Haar armen waren uitgestrekt. Ze droeg een versleten spijkerbroek, maar was boven haar middel naakt. Haar haren vormden een kroon in de sneeuw. De sneeuw had niet zo rood moeten zijn.鈥

Voordat dit tafereel ontrafeld wordt, zijn we evenwel al ruim over de helft van het boek. Dan is de komst van 麓de priester麓, zoals Ari voor zijn collega麓s en daarmee ook voor de inwoners van het stadje, al uitvoerig beschreven. Zijn onzekerheid, zijn claustrofobie in het 麓s winters afgesloten gebied, zijn twijfel aan de relatie met Kirst铆n.

Bazarow

Afgelegen oord

Een IJslands stadje in de winter, met een beroemde schrijver als inwoner. Een mooie jonge vrouw die een stalker is ontvlucht en meer mensen die de afgelegenheid van het oord hebben gezocht om al dan niet duistere reden. Langzaam begin je te betwijfelen of er eigenlijk wel iets duidelijk zal worden over de moord, of moorden.

Pas de laatste bladzijden scheppen duidelijkheid, maar dan is er op het persoonlijk vlak al heel veel gebeurd. Op dat van Ari, op dat van tal van inwoners en tenslotte ook in dat van Kirst铆n. Allemaal zo anders dan je had verwacht. Alleen een goede schrijver kan je zo in de ban krijgen. Ragar J贸nasson dus. Onthoud die naam. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles