Zaterdag, 8 februari, 2020

Geschreven door: Jónasson, Ragnar
Artikel door: Hylkema, Nico

Sneeuwblind

De moord is niet het grootste raadsel in IJslands gehucht

[Recensie] Sneeuwblind van de IJslandse schrijver Ragnar J√≥nasson bleef voor Nederland lang onder de radar. Pas na tien jaar is er nu een vertaling. En wat een mooie en atypische thriller.

De jonge Ari krijgt de kans een loopbaan te beginnen bij de politie in het onooglijke stadje Siglufjördur. Noordelijke gelegen en ver van de hoofdstad Reykjavik, waar Ari een studie theologie heeft afgebroken en uit wanhoop aan de politieopleiding is begonnen. Hij heeft een relatie met Kirstín, een ambitieuze student medicijnen. Die staat niet te juichen over zijn nieuwe baan en laat hem alleen vertrekken.

Sneeuwengel in de tuin

Veel meer dan een whodunnit ontwikkelt¬†Sneeuwblind¬†zich tot een ¬īwat-gebeurt-hier-eigenlijk¬ī. J√≥nassen begint de roman met een donkere scene van wat lijkt op een moord.¬†¬†‚ÄúZe lag middenin de tuin, als een sneeuwengel. Vanuit de verte leek ze heel rustig. Haar armen waren uitgestrekt. Ze droeg een versleten spijkerbroek, maar was boven haar middel naakt. Haar haren vormden een kroon in de sneeuw. De sneeuw had niet zo rood moeten zijn.‚ÄĚ

Voordat dit tafereel ontrafeld wordt, zijn we evenwel al ruim over de helft van het boek. Dan is de komst van ¬īde priester¬ī, zoals Ari voor zijn collega¬īs en daarmee ook voor de inwoners van het stadje, al uitvoerig beschreven. Zijn onzekerheid, zijn claustrofobie in het ¬īs winters afgesloten gebied, zijn twijfel aan de relatie met Kirst√≠n.

Sociologie Magazine

Afgelegen oord

Een IJslands stadje in de winter, met een beroemde schrijver als inwoner. Een mooie jonge vrouw die een stalker is ontvlucht en meer mensen die de afgelegenheid van het oord hebben gezocht om al dan niet duistere reden. Langzaam begin je te betwijfelen of er eigenlijk wel iets duidelijk zal worden over de moord, of moorden.

Pas de laatste bladzijden scheppen duidelijkheid, maar dan is er op het persoonlijk vlak al heel veel gebeurd. Op dat van Ari, op dat van tal van inwoners en tenslotte ook in dat van Kirst√≠n. Allemaal zo anders dan je had verwacht. Alleen een goede schrijver kan je zo in de ban krijgen. Ragar J√≥nasson dus. Onthoud die naam. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles