Zaterdag, 3 oktober, 2020

Geschreven door: Liefrink, Aloka
Artikel door: Bertens, Jeannie

Solovlucht

Hoe partnergeweld sterke vrouwen geraffineerd kraakt

[Recensie] Aloka Liefrink is geboren in Kerala en geadopteerd door een Vlaams-Nederlands echtpaar. Haar boeken worden omschreven als ‘indringende, ijzingwekkende thrillers’. Solovlucht is haar achtste boek. Het thema is intrafamiliaal geweld. Met dit boek wil de auteur ons laten zien dat de slachtoffers geen zwakke vrouwen zijn. De daders pakken hun slachtoffers helemaal in, ze isoleren hen van de buitenwereld, reduceren hun identiteit tot minder dan nul. Ze kunnen nergens meer heen voor hulp.

Hoofdpersoon Savarana komt oorspronkelijk uit India en is geadopteerd. Later komt er in het gezin nog een broertje, Jafar, ook uit India. Hun moeder voelt geen liefde voor hen, ze drinkt veel en laat al vroeg het huishouden over aan Savarana. Op enig moment wordt de scheiding tussen de ouders uitgesproken. Savarana en Jafar mogen van de rechtbank kiezen bij wie ze willen wonen. Ze kiezen voor vader. Haar vader ontmoet Isabella, zij trekt bij het gezin in. Het geluk duurt niet lang, de vader van de kinderen wordt ziek en overlijdt. Isabella blijkt de beheerder te zijn van de erfenis van de kinderen en gebruikt die erfenis naar haar eigen inzichten. Savarana en Jafar worden van elkaar gescheiden, Jafar wordt in het gezin van een vriend opgenomen Ze isoleert Savarana vakkundig om haar daarna financieel uit te buiten. 

Volledig domineren

Als Savarana Roel ontmoet, wordt ze straalverliefd op hem. Maar ook Roel wil haar namelijk volledig domineren. Gelukkig weet Savarana met behulp van haar beste vriendin hieraan te ontsnappen. Ze snapt dat ze professionele hulp nodig heeft door haar gekartelde jeugd en zoekt die ook. Met de kennis die ze heeft opgedaan, zal ze niet meer in de valkuil van een foute man stappen! Totdat ze Gunter ontmoet, die heeft daar heel andere ideeën over.

Geschiedenis Magazine

Aloka Liefrink zet een prachtige en veerkrachtige hoofdpersoon neer. Savarana krabbelt steeds weer op, haar lage zelfbeeld ten spijt. De auteur laat echter zien dat het partnergeweld langzaam en geraffineerd wordt opgezet. De eerste klappen in zo’n relatie vallen niet meteen. Het slachtoffer wordt eerst overladen met aandacht zoals cadeautjes en samen leuke dingen ondernemen. Langzamerhand verdwijnen andere vriendschappen, ze hebben het toch goed samen? Wanneer de isolatie voltooid is, beginnen de eerste irritaties te komen. Vrouwen willen daar graag met hun vriendinnen over praten maar de vriendinnen worden niet meer in de kleine cirkel toegelaten. 

Het boek wordt gekarakteriseerd als een thriller. Ik verwachtte een speurder die een misdaad ging oplossen. De essentie van het verhaal is echter prima. De auteur laat zien hoe meedogenloos een slachtoffer van partnergeweld kan worden ingepakt. Partnergeweld is niet aan rang of stand gebonden, het komt voor in alle lagen van de maatschappij. En waarschijnlijk ontdekken we alleen het topje van de ijsberg. Voor sommige slachtoffers is het dan al te laat, ze zijn zo vakkundig geïsoleerd dat er geen hulp meer mogelijk is. Aloka Liefrink is erin geslaagd om deze boodschap in een spannend verhaal te verpakken.

Eerder verschenen op Perfecte Buren