Zaterdag, 5 mei, 2018

Geschreven door: Blauwe, Hans de
Artikel door: Cadée, Gerhard C.

Strandvondsten

Praktische veldgids voor aan de kust

[Signalering] Dit is een zeer rijk¬†met uitstekende¬†foto‚Äôs van Misjel¬†Decleer ge√Įllustreerde¬†‚Äėpraktische¬†veldgids‚Äô. Vanwege¬†het gewicht (achthonderd¬†gram)¬†misschien niet zozeer¬†in het veld te¬†gebruiken als wel thuis. De auteur is¬†vooral een uitstekend kenner van mosdiertjes¬†en hydro√Įden. Die worden in deze gids¬†dan ook beter besproken (en afgebeeld!)¬†dan in vele andere gidsen. De veldgids¬†beoogt niet ‚Äėalles‚Äô wat aanspoelt te¬†behandelen, het literatuurlijstje kan je¬†verder helpen, of een bevriend¬†Strandwerkgroeplid.

Vergelijk je strandgidsen vanaf bijvoorbeeld de Strandboekjes van Heinsius en Jaspers uit 1913, dan blijkt dat vooral de illustraties evolueerden. Nieuw is ook de aandacht die menselijk (vooral plastic) afval in de recente gidsen zoals deze krijgt.

De gids bestrijkt de kust van het uiterste¬†noorden van Frankrijk, Belgi√ę en de¬†Nederlandse Noordzee. Ook de fossielen¬†van de Zeeuwse kust komen aan bod.¬†Het boek biedt een overzicht van het rijke¬†aanspoelsel op onze stranden.

Dans Magazine

Eerder verschenen in Natura