Dinsdag, 11 juli, 2017

Geschreven door: Hochschild, Arlie
Artikel door: Hul, Leonard van 't

Strangers in their own land

Studie naar Trump stemmers

[Signalering] Op 20 januari jongstleden had ik het boek Strangers in their own land rond 17:30 uur uitgelezen, en daarmee was ik juist op tijd om de inauguratieceremonie van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten te bekijken. De speech die de verse president na zijn beƫdiging afstak, was geheel in lijn met diens campagne: chauvinistisch en vol afkeer jegens maatregelen van de federale overheid. Direct de volgende dag tekende Trump twee decreten waarmee hij de ontmanteling van Obamacare in gang zette. Een daadkrachtige handeling waarmee hij op termijn twintig miljoen Amerikanen hun zorgverzekering ontneemt.

Interessant genoeg heeft een groot deel van henzelf op Trump gestemd. Daarmee wordt een onderzoeksvraag waarover sociologen en politicologen zich al enige tijd buigen opnieuw actueel: hoe kan het dat een groot deel van het electoraat tegen haar eigen belangen lijkt te stemmen? De Amerikaanse sociologe Arlie Hochschild probeert in haar boek een antwoord te vinden op die vraag en dompelde zich vijf jaar lang onder in het dorpje Lake Charles in de flyover-staat Louisiana.

Het boek bestaat grotendeels uit rijke, warme beschrijvingen van de levensloop van een aantal van haar contacten. Rode draad is de verandering (of: destructie) van hun leefomgeving door de etrochemische industrie. De electorale paradox verklaart Hochschild uiteindelijk door te wijzen op de longue durĆ©e van de manier waaropĀ  het Zuiden verlies cultiveert. Deze deep story van het Zuiden als trotse underdog en morele winnaar wortelt in zowel de zuidelijke nederlaag in de Amerikaanse Burgeroorlog, als de gevolgen van deĀ  plantage-economie van de 19e eeuw. Het is een frame dat dermate weerbarstig is, dat ā€˜redelijkeā€™ argumenten vrijwel automatisch in dorre grond vallen.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Sociologie Magazine