Zaterdag, 22 februari, 2020

Geschreven door: Lonely Planet
Artikel door: Veen, Evert van der

The place to be

Met Lonely Planet de wereld rond

240 bestemmingen om je geïnspireerd, vrolijk, avontuurlijk, rustig, bevlogen, alleen, gepassioneerd en volmaakt te voelen

[Recensie] Dit boek belooft nogal wat blijkens de uitgebreide ondertitel! Deze woorden keren terug in de verschillende hoofdstukken waaruit dit reisboek is opgebouwd: ontzag, sereen, passie, geluk, verlichting, alleen zijn, plezier, inspiratie, opwinding, vervulling, avontuur, reflectie.

Blijkens het voorwoord gaat het in deze emoties ver weg en dichtbij om “onvergetelijke dingen zien en nieuwe ervaringen opdoen”. Het boek biedt boeiende en interessante reisbestemmingen over heel de wereld aan en spreekt tot de verbeelding door fraaie foto’s. Handig zijn ook de reistips die steeds in een kader staan.

Om een indruk van dit boek te geven:

Archeologie Magazine

Onder het hoofdstuk ‘ontzag’ staat het strand van Hawaii waar de grootste golven ter wereld zijn met een hoogte van 6 tot 8 meter. De foto van de upper en lower Antilope Canyon in Arizona (Verenigde Staten) is indrukwekkend. Van andere orde maar ook onder ditzelfde hoofdstuk zijn de kloosters in het Meteora gebergte in Griekenland.

‘Sereen’ zijn de White Sands, een national monument in Mexico’; de hagelwitte duinen maken inderdaad stil van bewondering.

De woorden zijn niet meer dan een typering; andere aanduidingen zouden evengoed denkbaar zijn. Zo staat onder ‘passie’ Cinque Terre, een prachtige kuststrook in Italië met vijf stadjes die de bezoeker middels een fraai kustpad kan bezoeken. Ook wordt hier de Taormina kust aan de oostkant van Sicilië, die subtropisch aandoet, genoemd. Heel anders maar ook prachtig is Assisi, de geboorteplaats van Fransiscus.

Onder ‘geluk’ staat het Kennedy Space Center in Florida maar of dit de bezoeker nu werkelijk gelukkig maakt?

Het hoofdstuk ‘verlichting’ biedt onder andere de pelgrimsroute Camino de Santiago naar Santiago de Compostella in Spanje, een middeleeuwse route die zich momenteel in een grote populariteit mag verheugen. Ook is hier een mooie foto van het noorderlicht op IJsland te vinden.

‘Alleen zijn’ brengt de lezer naar Antartica en naar het Lege Kwartier in Oman; in totaal andere zin zijn het plekken van leegte en verstilling.

Het ijshotel in Zweden staat onder ‘plezier’. Bijzonder is dat het door zonnepanelen op temperatuur wordt gehouden.

‘Inspiratie’ bieden de Cycladen eilanden van Griekenland waar een fraaie foto van Oia op Santorini de lezer in de sfeer brengt. Ook de rotskerken van Göreme, met hun eeuwenoude fresco’s, in Cappadocië (Turkije) zijn een boeiende plek in een bijzonder landschap. Ook de oude Nabateeërstad Petra in Jordanië staat onder dit hoofdstuk.

‘Opwinding’ bieden de Golden Circle op IJsland en de Volcanoes National Park op Hawaii. Een sportieve uitdaging vormt de Route des grandes Alpes in Frankrijk.

Misschien wel de ultieme ‘vervulling’ is de bergtocht over hangbruggen op Madagaskar.

‘Reflectie’ biedt de bibliotheek van het Trinity College in Dublin en de voorgevel van de voormalige bibliotheek in Efeze in Turkije.

Zoals gezegd, maken de thema’s hier en daar de indruk wat losjes bij de bestemmingen gekozen te zijn. Daar gaat het dan ook niet om: de plaatsen zijn vrijwel allemaal zeer de moeite waard. Een boek dat prikkelt om op reis te gaan!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles