Zaterdag, 27 april, 2019

Geschreven door: Krage, Jens-Uwe
Artikel door: Vandevoorde, Jonathan

Top Trails Nordamerika West

De bergen in het noorden van de VS

[Recensie] Ik pleeg nog wel eens in de VS te wandelen, maar de informatie die ik vind op internet is versnipperd en niet altijd compleet. Zelfs op de onvolprezen site www.alltrails.com, waar welhaast alle wandelingen in heel Amerika op moeten staan, zijn de routebeschrijvingen vaak te summier om er wat aan te hebben (de zoombare routekaartjes evenwel zijn erg goed). Uiteraard zijn er in Amerika veel en goede  wandelgidsen te koop. In Europa zijn ze echter alleen online te krijgen en verzending kost een duit, en je wilt je voorpret niet bederven, toch?

En nu komt Rother met Top Trails Nordamerika West, 30 Trekking- und Wandertouren von British Columbia bis Kalifornien. Ik slaakte een zucht van opluchting toen ik het in handen had. Het is een naslagwerk over 30 één- en meerdaagse wandelingen in de VS en Canada, gegoten in het bekende jasje: eerst praktische tips per route, gevolgd door  duidelijke dagetappebeschrijvingen van boom naar boom voorzien van een hoogteprofiel en een kaartje waar je wat aan hebt.

Auteur Jens-Uwe Krage is een veelvraat en dus een kenner als het gaat om wandelen in het Westen van Amerika. In zijn uitgebreide introductie legt hij ook haarfijn uit hoe de Amerikaanse natuurbeleving anders is dan wat we in het aangeharkte Europa gewend zijn. Je moet bijvoorbeeld alles zelf meenemen want berghutten bestaan niet. Paden zijn er wel, maar opvallende wegwijzers hoef je niet overal te verwachten.

Bosbranden zijn een fact of life, dus dien je je daarover vooraf te informeren. Afstanden tussen bivakplaatsen zijn vaak groot en de hoogteverschillen zijn evenmin te onderschatten. En wees continu alert op beren, onderweg en rond je tent, anders kun je je proviand wel eens kwijt spelen.

Bazarow

De beschreven¬†tochten¬†liggen verspreid¬†over¬†vier Amerikaanse¬†staten¬†en twee¬†Canadese¬†provincies,¬†meestal in de¬†populaire parken¬†zoals Jasper, Banff, Yosemite of Rocky¬†Mountain N.P. Maar er zijn ook verrassend mooie¬†routes in kleinere of minder bekende¬† natuurgebieden,¬†zoals tussen de Redwoods in Noord-Californi√ę of in de Cascade Mountains in Oregon.¬†De gids dekt een veel groter gebied dan voor¬†√©√©n vakantie mogelijk is, maar zal je evengoed¬†enorm helpen met de voorbereidingen en planning¬†van een trektocht of misschien wel¬† meerdere¬†vakanties. Ter plekke zul je wel nog een¬†topografische kaart moeten aanschaffen. Top¬†Trails hoort wat mij betreft in de boekenkast¬†thuis van wie van bergwandelen en het Amerikaanse¬†Westen houdt.

Eerder verschenen in Bergen Magazine