Maandag, 6 februari, 2017

Geschreven door: Wormgoor, Ingrid
Artikel door: Spoelstra, Jan

Turfschuiten en kustvaarders

Historisch inzicht in noordelijke scheepsbouw

[Signalering] Het is opvallend dat er vele werven in Noord-Nederland liggen die zich alle gespecialiseerd hebben in de bouw van vooral kustvaartschepen. Hoe is dat zo gekomen? Daartoe geeft Uitgeverij Verloren eind 2016 het boek Turfschuiten en Kustvaarders,Ā een geschiedenis van de Groninger scheepsbouw uit. Voor het eerst in decennia poogt een auteur op basis van stevig historisch onderzoek een overzicht te geven van de Groninger scheepsbouw.

Het boek beschrijft de grote energievraag uit turf in de Gouden Eeuw, tot schippers die Scandinaviƫ wilden bereiken met grotere zeeschepen. Maar ook de ontwikkeling van de stoommachine en de introductie van computers voor het ontwerp van efficiƫnte schepen komen aan bod. Tevens wordt duidelijk hoe de Noordelijke werven op ƩƩn punt op hoogwaardige wijze gefabriceerde staalpakketten inkochten (Centraal Staal), en hoe hoogopgeleide scheepsbouwkundigen op een centrale plek de meest efficiƫnte schepen ontwerpen (Conoship).

Waar liggen toekomstperspectieven van de scheepsbouw in het Noorden? Die vraag laat het boek helaas aan de lezer over. Na zoveel historisch onderzoek had de auteur daar ook een hoofdstuk aan mogen wijden. Wellicht dat de op gtl-diesel varende ā€˜Kroonborgā€™, die gasplatforms bevoorraadt, symbool staat voor een energietransitie via gas naar duurzaam, maar dat zal dan niet in goede aarde vallen bij de Groningers.

Wordt Vervolgd

Eerder verschenen in Technisch Weekblad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *