Zaterdag, 16 mei, 2020

Geschreven door: Mafi, Tahereh
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Verwoest me; Versplinter me

Omkeerboek

[Recensie] In de eerste novelle van de Shatter me serie lees je nu vanuit het perspectief van Warner vlak na de gebeurtenissen in Vrees me. Warner is de opperbevelhebber van Sector 45 en moet de orde herstellen. In Verwoest me, een novelle die volledig past in de serie van Tahereh Mafi leer je een andere kant van Warner kennen…

In Vrees me lees je alles vanuit het perspectief van Juliette, maar in deze novelle krijg je juist alles te horen vanuit het perspectief van Warner. Ik kon in Vrees me nog weinig hoogte krijgen van Warner. Moet ik hem juist respecteren of is het de schurk waar ik hem voor aanzie? Verwoest me geeft wat meer duidelijkheid betreft Warner. Je komt meer te weten over Warner en zijn karakter is complexer dan gedacht. Hij heeft slechte daden verricht in Vrees me, maar na Verwoest me kon ik zijn gedrag enigszins begrijpen. Het rechtvaardigt niet zijn duivelse acties, maar je krijgt een andere kijk op Warner en je merkt dat er veel meer schuilt achter deze leider.

De schrijfstijl van Tahereh Mafi vind ik prachtig en aangezien ze nu schrijft vanuit een ander perspectief, is het taalgebruik hierop aangepast. Warner beschrijft de wereld op een andere manier, het was net alsof ik een boek van een andere (maar even goede) auteur las! En niet getreurd, in dit boek komen er ook kleine stukjes voor van Juliette, zodat je toch nog wat kan proeven van de unieke schrijfstijl die Juliette gebruikt.

Verwoest me, een novelle die eindelijk iets toevoegt aan een serie! Dit boek is kort maar krachtig en je mening over Warner zal hierdoor zeker veranderen. Een echte must-read als je gek bent op de boeken van Tahereh Mafi, door Verwoest me word je alleen maar een grotere fan van deze serie! Hierna maar gauw door in het tweede deel, Breek me.

Bazarow

Voor het eerst verschenen op Nerdygeekyfanboy

NB. In dit artikel is over Verwoest me (2012) geschreven. Nu in 2020 is deze novelle opgenomen in het Omkeerboek Verwoest me/Versplinter me. De recensie van Versplinter me is een apart artikel.