Zaterdag, 19 september, 2020

Geschreven door: Gibbs, Abigail
Artikel door: Brummelhuis, Bianca

Violet. Heldin van de Duisternis

Een spannend en erg bijzonder vampierverhaal

[Recensie] Midden in de nacht is Violet getuige van een massale slachtpartij door een groep aristocratische vampiers. Als de vampiers haar zien wordt ze gevangen genomen en komt ze in de duistere wereld van de vampiers terecht. Haar eerste reactie is er Ć©Ć©n van absolute afkeer, maar tegen haar zin krijgt ze toch sympathie voor deze wezens. Vooral prins Kaspar heeft een bijzondere aantrekkingskracht op haar. Als er een oorlog tussen mensen en vampiers uitbreekt wordt ze gedwongen om een kant te kiezen. En dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Hoewel er in dit boek veel gebruik wordt gemaakt van verhaalelementen die je in andere vampierverhalen ook ziet, is dit boek toch geen dertien in een dozijn. Dit komt vooral door de sterke personages, waaraan veel aandacht is besteed. Niet alleen de hoofdpersonen zijn bijzonder, maar de bijpersonages ook.

Hoewel Violet uiteraard wel bang is, laat ze zich niet door de vampiers vertellen wat ze moet doen. Hiermee brengt ze zichzelf regelmatig in gevaar, maar ze laat hiermee wel zien dat ze sterk en onafhankelijk is. Soms wordt ze meegesleept in een situatie en vergeet ze na te denken, maar dat maakt haar alleen maar geloofwaardiger. Ik vond haar een heel fijne hoofdpersoon.

Het perspectief wisselt tussen Violet en Kaspar. Violet vertelt het grootste gedeelte van het verhaal en Kaspar voegt vooral informatie toe waar Violet geen weet van kan hebben. Dit werkt prima en ik vond het fijn lezen.

Sociologie Magazine

Het verhaal begint spannend en blijft dat de hele tijd. Het verhaal zakt nergens in en ik bleef me verbazen over de interessante wendingen in het verhaal. Een fantasyverhaal heeft vaak redelijk wat toevalligheden nodig om tot een mooi einde te komen, maar dat is hier niet overdreven.

Hoewel dit boek voor een vrij jong publiek geschreven is en de schrijfster ook vrij jong was toen ze aan dit boek begon te schrijven, vond ik het boek ook als 30-plusser nog erg interessant. Het heeft veel van de  ingredienten die ik fijn vind in een fantasyverhaal, namelijk spanning, goed geschreven gevechtsscenes,  bovennatuurlijke geheimen, sterke hoofdpersonen en enige romantiek, maar niet zoveel dat het vervelend wordt.

Het volgende boek in deze reeks gaat over Herfstroos. In het eerste deel is zij een zeer interessant bijpersonage.  In deel 2 is zij de hoofdpersoon. Aan de flaptekst te zien is dit het verhaal van Herfstroos voordat ze op onze wereld terechtkwam. Ik ben hier erg benieuwd naar. Als ik deze ook gelezen heb laat ik jullie weten wat ik ervan vond.

Eerder verschenen op Drukinkt