Zaterdag, 4 april, 2020

Geschreven door: Donaldson, Julia
Rayner, Catherine
Artikel door: Pontororing, Rita

Vogel Vliegop

Toerako

[Recensie] De cover laat een vogel zien die er zeer nors uitziet. Dat geeft al gespreksstof. Waarom kijkt ze zo nors? Bij het openslaan van het boek zien we Vogel Vliegop mooi te wezen, in grijstinten met enkele blauwe glimmende strepen.

In twee regels maak je kennis met haar. Op rijm. De teksten zijn van Julia Donaldson onder andere bekend van Gruffalo.  

Waarom doet Vogel Vliegop zo nors? Ze stuurt elke vogel die toenadering zoekt heel snibbig weg. Kwebbel die graag wil kletsen over het mooie weer. Even later strijkt Snoeper in haar buurt neer en Fladder wil eveneens een gezellig praatje. Ze worden weggestuurd, ze wil gewoon even niets van andere vogels hebben, ze heeft gewoon een baaldag. Herkenbaar voor kinderen die ook zo maar ineens boos kunnen zijn.

Ook wordt duidelijk waarom Vogel Vliegop deze naam draagt. Alle vogels in dit boek dragen originele namen die helemaal bij hen horen.

Geschiedenis Magazine

Zoals de namen bij elke vogel passen, zo passen de illustraties ook bij elke vogel. Onze knorrepot in saai grijs en om de tegenstelling te verscherpen zien we dat illustrator Catherine Rayner de vogels die toenadering zoeken in vrolijke kleuren afbeeldt.

Prachtig is ook de illustratie van het gevaar dat Vogel Vliegop tegenkomt. De dreiging spat van de pagina af.

Bette Westera zorgt voor de vertaling en dus ook voor de knappe en mooie goedlopende rijmzinnen. De combinatie van de rijm en het repeteerelement geven het verhaal een extra dynamiek. Een voorbeeld:
“Vlieg op met die snavel, vlieg op met die kop
Hoepel op
Hoepel op
Hoepel op”

En dàn gebeurt er iets waardoor Vogel Vliegop de andere vogels nodig heeft. Zij komen snel aanvliegen en de norse vogel ervaart de vriendschap van de andere gevleugelde vrienden. Hoe de vogels samen de dreigende situatie aangaan, wordt  visueel weergegeven door de 4 vogels in het klein weer te geven die samen het gevaar wegjagen. Heel subtiel toont Catherine Rayner met deze illustratie aan dat als je er samen voor staat, je een moeilijke situatie aankan.

Waarschijnlijk geven kinderen  Vogel Vliegop nu een andere naam. Welke? DĂ t is te lezen in dit mooie prentenboek  over vriendschap.

Achterin het boek lees je korte informatie over auteur Julia Donaldson  en illustrator Catherine Rayner. Jammer dat vertaalster Bette Westera er niet bij staat.
Wel leuk is de informatie die gegeven wordt over Vogel Vliegop. Heel mooi om kleine kinderen achtergrondinformatie te geven.

Er zijn veel kinderboeken geschreven over vriendschap. Dit is een boek dat je elk kind gunt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles