Vrijdag, 1 januari, 2021

Geschreven door: Campbell, Jen
Recensie door: Quis leget haec?

Weird Things Customers Say in Bookshops

[Recensie] Op de site van Boekensneuper kwam ik een leuk stuk tegen over de nachtmerrie van het hebben van een antiquariaat. Hij heeft het daar over een aantal boeken die het wel en wee beschrijven van een verkoper in een antiquariaat. Ook het boekje Weird things customers say in bookshops van Jen Campbell komt voorbij.

Het is een verzameling van uitspraken van klanten in twee winkels uit Edinburgh en Londen en een kleine verzameling uitspraken van klanten elders op deze aardbol.

Leuk? Ja, erg vermakelijk. Goed honderd pagina’s leesvoer dus je bent er zo doorheen, maar leuk voor tussendoor. Wat voorbeelden;

“Customer: I read a book in the sixties. I don’t remember the author, or the title. But it was green, and it made me laugh. Do you know which one I mean?”

Schrijven Magazine

“Customer: Where’s your poetry section?
Bookseller: It’s just over here.
Customer: Great. Do you know who wrote the poem ‘Happy Birthday to you, you live in a zoo, you look like a monkey, and you smell like one too’?
Bookseller: 

Customer: Do they have their own collection?”

“Customer (peering over): Do you have brown eyes?
Bookseller: Yes, I do.
Customer: My mother told me never to trust anyone with brown eyes.
Bookseller: 
You have brown eyes.
Customer: 
”

Okay, ik vind het humor. Ook een “elderlady lady” met een “Dutch accent” ontbreekt niet en ik vraag me af of er niet nodig een Nederlandse editie moet komen. Er zijn overigens prachtige boeken met verhalen over het antiquariaat, denk aan de winkeldagboeken van het Utrechtse antiquariaat Hinderickx en Winderickx, maar die zijn van een iets andere orde. Daar zit wat meer verhaal in dan in dit boekje. Ik houd van beide.

Eerder verschenen op CasaKoen.