"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Willem van Oranje

Woensdag, 13 september, 2017

Geschreven door: Aron Brouwer
Artikel door: Henk Slechte

De opportunistische vader des vaderlands

[Signalering] Het is mode om ‘vaderlandse helden’ te ontmythologiseren. Dit boek doet dat met de ‘Vader des Vaderlands’. Het is in de media ontvangen als de biografie die definitief afrekent met Willem van Oranje. Dat is teveel eer voor deze uitwerking van een ‘profielwerkstuk’ van twee gymnasiasten. Het is niet het eerste boek dat Willem van Oranje ontmythologiseert. K.W. Swart noemde hem in 1994 een machtspoliticus die in de behartiging van de belangen van de hoge adel, maar ook die van zichzelf en zijn familie geen middel schuwde, maar ook de man die aan de wieg stond van de nieuwe wereldorde die in de 17de eeuw vorm kreeg.

In 2010 onderstreepte Olaf Mörke Willems  opportunistische gedrag, maar toonde ook aan dat hij zijn ideeën wist om te zetten in een politieke praktijk die het samenleven van mensen met verschillende religieuze en levensbeschouwelijke achtergrond in de Republiek beter mogelijk maakte dan elders in Europa. Toch geen geringe  verdienste. Brouwer en Wouters beroepen zich op roddelhistoricus J.G. Kikkert en natuurlijk op de 19de-eeuwse rooms-katholieke historicus W.J.F. Nuyens, niet op kritische en moderne etenschappers als Guido Marnef en Simon Groenveld. Er is allang debat over de vraag hoe vaderlijk Willem van Oranje was voor Nederland, maar dan wel op basis van een serieuze analyse met correcte feiten en met aandacht voor de context. Je schrijft als serieuze historici natuurlijk niet zonder bronvermelding dat Lumey van der Marck de monniken in Gorcum martelde en doodde op aanwijzing en zelfs tot vreugde van Willem van Oranje. Zeker niet als je daarmee de bestaande geschiedschrijving als onwaar wilt bestempelen. Het boek wemelt van de fouten en de auteurs zijn inconsequent. Zo noemen ze eerst Willems verheffing tot Vader des Vaderlands typerend voor de 19de-eeuwse behoefte aan nationale helden, maar laten ze in hun nawoord de mythevorming al in de 17de eeuw beginnen. Vaderlanders met een schijnbaar onwankelbare reputatie aanvallen mag, maar een uitgever moet wel goed letten op de kwaliteit van werk dat hij publiceert. En die is hier analytisch en feitelijk ver beneden peil.

Eerder verschenen in Geschiedenis Magazine 

Boekenkrant

Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Willem van Oranje

  1. Geweldige analyse van Henk Slechte. Het huis van Oranje Nassau dreigde met de dood van Willem de Zwijger juist te verdwijnen naar de eeuwigeheid. Het was door een ‘clever’ optreden van zijn vierde, intelligente vrouw, Louise de Coligny, dat het huis van Oranje Nassau in Holland ‘in beeld’ bleef.

    Zij was het die haar Willem de Franse woorden ‘ Mon Dieu, ayez pitié de ce pauvre peuple ‘ uit zijn reeds gestorven mond liet komen.
    Nadat Maurits zich aan het hoofd van de familie in Holland kon nestelen, onder toeziend oog van de Staten, was het Louise die de toekomst van het geslacht Oranje Nassau voor ogen had. Zowel Maurits en later ook haar eigen zoon ‘mooi Heintje’ hadden geen idee over een eventueel nageslacht.
    Het komt dan ook uit het gedachtegoed van Louise om een ‘Frans’ pronkpaleis annex tuincomplex te Honselersdijk te laten plannen. Na haar plotselinge dood in 1620, liet haar zoon Frederik Hendrik, ter nagedachtenis en eer aan zijn moeder het gehel complex verrijzen vanaf 1621, na haar begravenis te Delft.

    Weet u dat ook weer.
    Want de eerste Franse tuinarchitect, actief in Holland, onder de schuilnaam ‘Francois Mollet’ , was in 1613 al actief met het in kaart brengen van het toekomstige complex. Zijn naam werd al in de archieven van de prins gevonden in 1945 door Prof Dr. Ir. Slothouwer. Doch deze kon zijn werkelijke naam niet achterhalen.
    Nu na 450 jaar is dat wel gelukt, door ontrafeling van een ingenieuze geheime missie, bedacht door Claude Mollet sr. en Jacques LeMercier.

    Nieuw gevonden bronmateriaal uit Frankrijk en Engeland ondersteund dit. Hierdoor is de analyse van het KNOB uit 1983 op los zand gefundeerd.

    U kunt mij altijd bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.