Zaterdag, 27 oktober, 2018

Geschreven door: Bensen, Clara
Artikel door: Eikema, Agnes

Zonder bagage

Een hartstochtelijke reis door Europa

[Recensie] Wie kent het niet? De welbekende vakantiestress bij het inpakken van je koffers voor de vakantie, het sluiten en het vervolgens wegen van je koffers om erachter te komen dat je veel te veel kilo’s mee wilt nemen. Uiteindelijk blijk je veel meer mee te hebben dan dat je nodig hebt gehad (bijvoorbeeld die vier paar schoenen en de twaalf jurkjes) die bij thuiskomst gewoon weer in de kast verdwijnen. Clara Bensen had last van een ander soort vakantiestress. Zij ging een reis door Europa maken met iemand die ze net kende. Zonder bagage.

Clara Bensen is net uit een diep dal gekropen en maakt op een datingsite een profiel aan. Al heel snel leert ze de excentrieke Jeff kennen; een man met een bruisend personage en die niet veel op heeft met gangbare regels en normen. Voor de normale en rustige Clara is Jeff een aangenaam iemand om na een vervelende depressie mee om te gaan en het klikt dan ook wederzijds.

Wanneer Jeff haar voorstelt een rondreis door Oost-Europa te maken, zonder bagage, besluit ze in het diepe te springen; ze gaat ervoor! Binnen drie weken zullen ze acht verschillende landen aandoen, alleen met de kleding die ze aan hebben, een tandenborstel, oplader, telefoon en geld.

Voor Clara gaat er een wereld open. In eerste instantie is ze wat onthand zo zonder bagage en raakt ze al snel in paniek wanneer ze nog geen plekje hebben gevonden om te overnachten. In het bijzijn van Jeff leert ze het leven waarderen en het materialistische waaraan de westerse wereld zo gewend is geraakt, los te laten. Pluk de dag is bij uitstek iets wat Jeff en Clara doen; genieten van het hier en nu.

Boekenkrant

Hoe verschillend Jeff en Clara ook zijn, tijdens de reis leren ze elkaar steeds beter kennen. Dat moet ook wel wanneer je maar Ă©Ă©n onderbroek bij je hebt en je vrij creatief moet zijn om elke dag die onderbroek schoon te krijgen. Het is grappig om te lezen hoe zij deze reis ervaren, maar ook is het mooi om te lezen hoe zij naar elkaar toe groeien. Voor de reisliefhebber zal het verhaal zeker aanspreken, maar omdat het verhaal alles behalve oppervlakkig is zal het meer mensen aanspreken.

Clara gebruikt in haar boek namelijk diverse verwijzingen en vergelijkingen en dat bewijst dat zij ontzettend veel naslagwerk heeft geleverd om het verhaal meer verdieping te geven. Maar niet alleen de verwijzingen en citaten zorgen voor meer diepgang, ook de gedachtegangen van Clara zijn interessant.

“Verwachtingen die volledig uitkomen vereisen een buitengewone mate van controle of een buitengewone mate van geluk – en op geen van beide kun je onderweg rekenen, of eigenlijk in geen enkele situatie in het leven. En verwachtingen die volledig uitkomen zijn niet alleen statistisch gezien onwaarschijnlijk, ze zijn ook saai. We gaan ervan uit dat we in onze oneindige wijsheid in staat zijn de beste, gunstigste uitkomsten voor onszelf te verzinnen, maar wat blijkt: ongebonden realiteit en onverwachte omwegen zijn vaak de dingen die ons dwingen onszelf te worden.”

Zonder bagage van Clara Bensen is een avontuurlijk, grappig reisverhaal dat met de nodige diepgang zorgt voor een verhaal om niet te vergeten.

Zelf zou ik het niet zo snel aandurven om zonder bagage op vakantie te gaan, maar ongetwijfeld zorgt de confrontatie met jezelf er voor dat je als persoon sterker wordt en steviger in je schoenen staat. Zou jij zonder bagage op vakantie durven gaan?

Eerder verschenen op Boekenz