Zaterdag, 21 juli, 2018

Geschreven door: Noordervliet, Carina
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Zondigen tot je een ons weegt

Gewicht verliezen zonder dieet

[Recensie] Het ziet eruit als een echte dikke plak chocola en het voelt ook zo. Een bijzondere cover voor een boek dat gaat over gewicht verliezen.Ā  Een onderwerp waar Carina Noordervliet alles van weet. Carina is gewichtsconsulent, voedingsdeskundige van de Telegraaf en vooral ook ervaringsdeskundig als het gaat om het verliezen van overtollige kiloā€™s. Door haar eetpatroon en eetgedrag te veranderen is ze maar liefst 18 kilo afgevallen. Nee, geen dieet. Als Carina ergens een hekel aan heeft dan is het wel aan het volgen van een dieet. Het boek draait er ook niet omheen. Het gaat hier om “Fuck diĆ«ten” en “love food” dus lekker eten. Overigens steekt Carina niet onder stoelen of banken dat het heus allemaal niet vanzelf gaat. Ze spiegelt je geen wondermethode voor en maakt heel duidelijk dat het echt allemaal draait om doorzettingsvermogen en vooral over het blijvend veranderen van eet- en leefgewoontes.

Veel mensen die ooit Ć©Ć©n of meerdere keren een dieet hebben gevolgd weten dat heus wel. Veel diĆ«ten werken niet en heel vaak eindig je met meer kiloā€™s dan op het moment dat je begon. Slechts een hele kleine groep lukt het om op hun streefgewicht te blijven na het volgen van het zoveelste wonderdieet. Wat doet dit boek dan voor je? Dit boek gaat over motiveren en de knop omzetten. Hoe zet je die knop om in je hoofd? Wat voor eter ben je? Veel tips en trucs en ook veel vragen die je zelf moet beantwoorden. Aan de hand van die vragen breng je in beeld hoe je je gewenste eetgedrag kunt bereiken. En dan vooral, zoals Carina steeds blijft herhalen, ā€œdoe het stap voor stap en hou het leuk!ā€ Tenslotte is het wel de bedoeling dat je nieuwe eetgedrag de rest van je leven normaal voor je wordt en dus moet het vooral fijn zijn. Zondigen mag!
Door het boek heen staat een aantal recepten maar dit is geen kookboek en derhalve zijn de recepten niet het belangrijkste onderdeel van het boek. Sterker nog, van mij hadden de recepten er niet in hoeven staan. Er staan er overigens genoeg op de website van Carina Noordervliet. Geen light recepten trouwens. Want aan light doen we niet en Carina legt ook haarfijn uit waarom niet. Het gaat in dit boek om het veranderen van je gedrag en je gedragspatronen. Om inzicht in jezelf. Tips, trucs, broodjes aap en de zwarte schapen brood, vlees, koffie, suiker en vet. Carina heeft een aantal bevlogen vakidioten, zoals zij het noemt, ondervraagd en de verkregen informatie gebruikt in dit boek. Grote namen als Peter Klosse, Edwin Klaassen, Erik Waagmeester en Jan Dirk van de Voort deelden hun kennis en inzichten.

Ook informatie over specifieke producten staat door het hele boek heen met veelal vermelding van websites zodat het hier en daar wel reclame lijkt. En een overzicht van de zaken waar Carina graag zondigt. Maar ach, boeken zijn duur en wellicht kun je op deze manier een boek wat betaalbaarder houden.
Een nuttig boek. Een fijn boek. Ik had na 15 paginaā€™s al het gevoel dat ik hier te maken had met een ervaringsdeskundige die precies zegt wat ik, als mens met overgewicht, graag wil horen. Herkenning en erkenning en dat geeft zin en moed om er serieus over na te denken om die knop om te gooien. Jammer dat het woord ‘zondigen’ zo vaak gebruikt wordt als het gaat om lekker eten. Daar zouden we toch echt eens een ander woord voor moeten bedenken. Nogmaals, Carina maakt heel duidelijk dat je het echt zelf moet doen. Wat zij doet is een stuur op je fiets zetten en de richting aanwijzen waar je heen moet. Maar die trappers moet je echt zelf ronddraaien.

Geschiedenis Magazine

Eerder verschenen op Hebban.nl