Vrijdag, 1 januari, 2021

Geschreven door: Wiersum, Kees
Recensie door: Veen, Evert van der

Zware Kees

Een zeeman vertelt

[Signalering] ‘Zware Kees’ is het pseudoniem van Kees Wiersum. Hij is gezagvoerder op een schip dat zware lading vervoert en is volgens de tekst op de achterkant van het boek wereldberoemd in nautische kringen. In dit vierde boek van zijn hand zijn opnieuw vele anekdotes van zijn reizen verzameld. De korte verhalen verschenen eerder in het nautische weekblad Schuttevaer.

Kees Wiersum schrijft zoals hij vertelt: eenvoudig, onderhoudend en lichtvoetig. Het zijn kleine impressies en gebeurtenissen van wat hij is tegengekomen tijdens zijn reizen. Vaak is er een ondertoon van humor en Kees Wiersum steekt hier en daar zijn mening of gevoelens ook niet onder stoelen of banken: een modern vormgegeven schip vindt hij bijzonder lelijk. Ook wordt de lezer wel duidelijk dat hij de nodige moeite heeft met regels en voorschriften die het werk lastiger maken dan nodig is.

Al lezend krijg je een aardige indruk van het leven op en bij het water en leer je nog iets over bijvoorbeeld het monsterboekje en het bunkeren waarbij er in zes uur 635.000 liter zware olie in het schip gaat naast grote hoeveelheden voedsel.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s die Kees Wiersum heeft gemaakt. Hij kan daarvoor putten uit een collectie van 20.000 foto’s die hij gedurende 35 jaar heeft gemaakt. Het boek is ingedeeld in thematische hoofdstukken.

Scènes

Zware Kees is een aardig boek voor wie in zeevaart en belevenissen van zeelui is geïnteresseerd.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles